Northern California Ford racer's Message Board Forum Sell & Buy Ford Parts in Northern California Classifieds Mustang Pictures / Videos of Ford Cars in Northern California

Northern California Ford Owners  


Post New Topic  Post a Ford message board Reply
read DMs/my profile login | join CAFords | search | faq |
  next oldest topic   next newest topic
» Northern California Ford Owners     » Automotive   » Tech Talk   » Faulty Injector Harness / NOID Light Use

 - Email this post to someone!    
Author Topic: Faulty Injector Harness / NOID Light Use
fredfifty
Since
9/2010
Member # 10320

Ford Icon 1 posted      Profile for fredfifty  Ford pictures for fredfifty    Send New Direct Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
I just picked up a noid light, I was wondering if I wanted to check the #8 injector harness with the noid light, which is impossible to access with the upper intake on (I believe), can I still check it with the upper intake off? and in other words does the car need to be running in order to use the noid light?

first time using a noid light.

--------------------
RIP EDSON VELORO
IM A NOOB, EXCUSE ME. THANKS.
92 LX Coupe 5.0 CARB'd BOLT-ONS SMOG LEGAL

Posts: 4775 | Registered: Sep 2010  |  :
Martinna
¯
Member # 12493

Ford Icon 1 posted      Profile for Martinna  Ford pictures for Martinna        Edit/Delete Post   Reply With Quote 
The injectors squirt while cranking. Cut the ignition and use the noid light with the upper intake off while cranking.
Posts: 1006 | From: City | Registered: Oct 2012  |  :
fredfifty
Since
9/2010
Member # 10320

Ford Icon 1 posted      Profile for fredfifty  Ford pictures for fredfifty    Send New Direct Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
quote:
Originally posted by Martinna:
The injectors squirt while cranking. Cut the ignition and use the noid light with the upper intake off while cranking.

ok cool, thnx. gonna be the 4th or 5th time taking this damn upper off to check it.
Posts: 4775 | Registered: Sep 2010  |  :
fredfifty
Since
9/2010
Member # 10320

Ford Icon 1 posted      Profile for fredfifty  Ford pictures for fredfifty    Send New Direct Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
another thing, i have the noid light kit that has several different ones for different cars. the ford one does not fit the stock injector harness..but the gm one does. does it matter?

--------------------
RIP EDSON VELORO
IM A NOOB, EXCUSE ME. THANKS.
92 LX Coupe 5.0 CARB'd BOLT-ONS SMOG LEGAL

Posts: 4775 | Registered: Sep 2010  |  :
[SHO]TIME
¯
Member # 8962

Ford Icon 1 posted      Profile for [SHO]TIME  Ford pictures for [SHO]TIME    Send New Direct Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
doesnt matter as long as it plugs in
Posts: 579 | From: marin | Registered: Feb 2009  |  :
Martinna
¯
Member # 12493

Ford Icon 1 posted      Profile for Martinna  Ford pictures for Martinna        Edit/Delete Post   Reply With Quote 
[SHO]TIME is right.

 -

Posts: 1006 | From: City | Registered: Oct 2012  |  :
fredfifty
Since
9/2010
Member # 10320

Ford Icon 1 posted      Profile for fredfifty  Ford pictures for fredfifty    Send New Direct Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Checked pulses with noid light.

Number 8 inj harness is bright and stays bright. Volts measured at 11.85

5, 6, 7 are dimly lit and volts kinda bounce around and dont hold at or around 12 volts at all?

Ran codes, got code 11 so my computer is good according to that check engine code.

Any opinions? I may look for another known working harness and see if that solves it

[ 2018-09-02, 10:31 AM: Message edited by: fredfifty ]

Posts: 4775 | Registered: Sep 2010  |  :
Martinna
¯
Member # 12493

Ford Icon 1 posted      Profile for Martinna  Ford pictures for Martinna        Edit/Delete Post   Reply With Quote 
They bounce around because the computer is telling the injectors to pulse. One side of injectors is connected to 12V all the time. The computer grounds the other side quickly to pulse the injector open. Either the negative side of he injector connector or wiring in the harness is bad or the computer. Easier to do a NOID test on #8 with a borrowed computer to test.
Posts: 1006 | From: City | Registered: Oct 2012  |  :
fredfifty
Since
9/2010
Member # 10320

Ford Icon 1 posted      Profile for fredfifty  Ford pictures for fredfifty    Send New Direct Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Put in a known working harness, same issue. I will see if i can borrow a computer to rule that out as well. Or i’ll need to get one...and i see they are not cheap.
Posts: 4775 | Registered: Sep 2010  |  :
fredfifty
Since
9/2010
Member # 10320

Ford Icon 1 posted      Profile for fredfifty  Ford pictures for fredfifty    Send New Direct Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Another thing, when i did the noid test on number 8 (suspect injector), when i turn the key to run, the noid light turns on and is bright...when i do the same thing to the other injectors, the lights dont come on when the key is turned to run. ? Thats gotta be a symptom for a bad comp? But when i ran codes i got code 11.

--------------------
RIP EDSON VELORO
IM A NOOB, EXCUSE ME. THANKS.
92 LX Coupe 5.0 CARB'd BOLT-ONS SMOG LEGAL

Posts: 4775 | Registered: Sep 2010  |  :
Martinna
¯
Member # 12493

Ford Icon 1 posted      Profile for Martinna  Ford pictures for Martinna        Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Symptom of a bad comp or the signal wire between the comp and injector 8 is erroneously grounded somewhere.
Posts: 1006 | From: City | Registered: Oct 2012  |  :
Martinna
¯
Member # 12493

Ford Icon 1 posted      Profile for Martinna  Ford pictures for Martinna        Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Check the coil of injector 8. It could have blown open because of the bad wiring or computer.
Posts: 1006 | From: City | Registered: Oct 2012  |  :
fredfifty
Since
9/2010
Member # 10320

Ford Icon 1 posted      Profile for fredfifty  Ford pictures for fredfifty    Send New Direct Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
quote:
Originally posted by Martinna:
Check the coil of injector 8. It could have blown open because of the bad wiring or computer.

where would i find that coil for injector 8? thnx

--------------------
RIP EDSON VELORO
IM A NOOB, EXCUSE ME. THANKS.
92 LX Coupe 5.0 CARB'd BOLT-ONS SMOG LEGAL

Posts: 4775 | Registered: Sep 2010  |  :
Martinna
¯
Member # 12493

Ford Icon 1 posted      Profile for Martinna  Ford pictures for Martinna        Edit/Delete Post   Reply With Quote 
You measure across the two pins on the injector and compare its reading with another injector https://www.youtube.com/watch?v=ValTYJUfPA8
Posts: 1006 | From: City | Registered: Oct 2012  |  :
NEIGHT
¯
Member # 8741

Ford Icon 1 posted      Profile for NEIGHT  Ford pictures for NEIGHT    Send New Direct Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
I can make this problem go away for you Fred. Sell me the car and make it my problem. [Smile] [dance]

--------------------
-Savage Habits-
1992 Summer Edition
1986 Hatch- catfish killer
1964 Impala hard top

F*ck trump

Posts: 18245 | From: EA$T $IDE REDWOOD CITY | Registered: Nov 2008  |  :
fredfifty
Since
9/2010
Member # 10320

Ford Icon 1 posted      Profile for fredfifty  Ford pictures for fredfifty    Send New Direct Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Nice try, youngling.
Posts: 4775 | Registered: Sep 2010  |  :
fredfifty
Since
9/2010
Member # 10320

Ford Icon 1 posted      Profile for fredfifty  Ford pictures for fredfifty    Send New Direct Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
quote:
Originally posted by Martinna:
You measure across the two pins on the injector and compare its reading with another injector https://www.youtube.com/watch?v=ValTYJUfPA8

I changed the injectors and the harness... same problem. Im guessing tfi or computer now

--------------------
RIP EDSON VELORO
IM A NOOB, EXCUSE ME. THANKS.
92 LX Coupe 5.0 CARB'd BOLT-ONS SMOG LEGAL

Posts: 4775 | Registered: Sep 2010  |  :
Martinna
¯
Member # 12493

Ford Icon 1 posted      Profile for Martinna  Ford pictures for Martinna        Edit/Delete Post   Reply With Quote 
A bad computer could have damaged your injector or injectors. Measure all of them like the video shows. They should all read about the same. TFI is for ignition not fuel.
Posts: 1006 | From: City | Registered: Oct 2012  |  :
fredfifty
Since
9/2010
Member # 10320

Ford Icon 1 posted      Profile for fredfifty  Ford pictures for fredfifty    Send New Direct Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
could the pcm power relay be an issue as well? im reading that if it was faulty, then there would be no power to the injectors...however i have power to them. so im assuming computer is bad...?

--------------------
RIP EDSON VELORO
IM A NOOB, EXCUSE ME. THANKS.
92 LX Coupe 5.0 CARB'd BOLT-ONS SMOG LEGAL

Posts: 4775 | Registered: Sep 2010  |  :
Martinna
¯
Member # 12493

Ford Icon 1 posted      Profile for Martinna  Ford pictures for Martinna        Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Probably not. Find a friend to swap computers. Or post a wanted ad. Someone here should lend you one to try out.
Posts: 1006 | From: City | Registered: Oct 2012  |  :
fredfifty
Since
9/2010
Member # 10320

Ford Icon 1 posted      Profile for fredfifty  Ford pictures for fredfifty    Send New Direct Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Turned out to be the computer...Put another A9L in, and injectors are pulsing normally now. Glad its been solved, what a voyage it took me on. Sh%t haha

--------------------
RIP EDSON VELORO
IM A NOOB, EXCUSE ME. THANKS.
92 LX Coupe 5.0 CARB'd BOLT-ONS SMOG LEGAL

Posts: 4775 | Registered: Sep 2010  |  :
Martinna
¯
Member # 12493

Ford Icon 1 posted      Profile for Martinna  Ford pictures for Martinna        Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Cool of you to post the fix. A lot of people find the fix but don't share it. Your bad computer was holding injector 8 continuously open. That injector's coil could have over heated and damaged. Keep an eye on that cylinder's spark plugs compared to the rest.
Posts: 1006 | From: City | Registered: Oct 2012  |  :
fredfifty
Since
9/2010
Member # 10320

Ford Icon 1 posted      Profile for fredfifty  Ford pictures for fredfifty    Send New Direct Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
quote:
Originally posted by Martinna:
Cool of you to post the fix. A lot of people find the fix but don't share it. Your bad computer was holding injector 8 continuously open. That injector's coil could have over heated and damaged. Keep an eye on that cylinder's spark plugs compared to the rest.

I will, thanks for the help along the way

--------------------
RIP EDSON VELORO
IM A NOOB, EXCUSE ME. THANKS.
92 LX Coupe 5.0 CARB'd BOLT-ONS SMOG LEGAL

Posts: 4775 | Registered: Sep 2010  |  :


 
Post New Topic  Post a Ford message board Reply Close Topic   Feature Topic   Move Topic   Delete Topic next oldest topic   next newest topic
 - Printer friendly view of this Ford topic
Hop To:

Questions/Requests/Suggestions? email CAFords



Fueled by Ford Mustang Owners
on CaliforniaFords.com